Menu Sluiten

De Border Collie

De Border Collie is een Engels ras ontstaan op de grens ( Borders ) van Engeland en Schotland. De voornaamste taak van de Border Collie is het drijven van vee.
Naast schapen kan een Border Collie ook runderen, paarden en kleinvee als ganzen en eenden drijven.
In Engeland heeft men, evenals in Nederland, de intelligentie en werklust van dit ras ook weten te waarderen bij andere vormen van hondensport, zoals bijv. Obedience, Agility, Flyball, Hoopers, Dogfrisbee.
Het is belangrijk de Border Collie voldoende mentale uitdaging te bieden.
Indien dit te weinig wordt geboden, kan zich dit uiten in het opdrijven van auto’s, fietsers, joggers als ook in het opdrijven van kinderen.
Fietsen met een Border Collie is enkel het trainen van uithouding vermogen, de vraag naar meer wordt snel gesteld, het is daarom belangrijk dat U ook hierin voldoende rust aanbied aan uw hond.
Een Border Collie past prima in een gezin, wel is het belangrijk dat u uw hond naast uitdaging ook voldoende rust biedt, en de regels in het huishouden gelijk zijn.

De schofthoogte van de Border Collie bedraagt ca. 53 cm., teven zijn soms iets kleiner.
De kleuren variĂ«ren van Zwart – wit (tan), Bruin – wit (tan), Blue merle (tan), Red merle (tan), Sable, Blauw-wit (tan)
Ook zijn er zeldzamere kleuren zoals, Lilac-wit (tan), Lilac- merle (Tan), EE-Red, EE-Red Merle.
Bij al deze kleuren komen de witte aftekeningen voor; aan de kraag, bles, poten en het puntje van de staart.
De oogkleur behoort donkerbruin te zijn, bij veel Border Collies ziet men ook een hele lichtgele oogkleur of een of twee blauwe ogen.
Het is onwenselijk dat het wit overheerst, de risico’s op doofheid en blindheid zijn dan aanwezig.
Ook mag Merle X Merle nooit worden gecombineerd!
Bij de kleuren waarbij er eventueel verborgen Merle aanwezig kan zijn, is het advies om de hond voor het fokken DNA te laten testen.
Hierdoor kunt u bewuste keuzes maken, dit om de combinatie Merle X Merle te voorkomen.

Meer informatie over kleuren en de genetica : https://bordercolliecolors.wordpress.com/

Jonge Border Collies zijn vaak erg druk en vragen veel aandacht. De opvoeding dient volgens een ‘gebruiksaanwijzing’ te geschieden.
Als de Border Collie goed is ingeprent en gesocialiseerd bij de fokker, hetgeen voor dit ras bijzonder belangrijk is, is het een fijne, gehoorzame en lieve hond.
Een goede opvoeding en training bij instructeurs die het ras kennen is van groot belang, een harde hand is bij de Border Collie zeker niet wenselijk.
Het zijn over het algemeen honden welke gevoelig kunnen reageren, en de energie in de omgeving feilloos aanvoelen en daarop reageren.

Mijn persoonlijke ervaring is dat dit ras erg prettig is (mits goed gesocialiseerd) in de omgang met soortgenoten en mensen.
Ook kan het prima overweg met kinderen, zolang u de hond maar ook zeker de kinderen uitlegt wat wenselijk is en wat niet.
Over het algemeen vind ik reuen stabieler in karakter dan teven, ik zeg altijd maar zo, de teven worden niet voor niks bitch genoemd đŸ˜‰
Dit wil niet zeggen dat de teven minder leuk zijn, maar de hormoon wisselingen brengen wel onrust in het lichaam en geest van de teven, waardoor ik ervaar dat de reuen stabieler in karakter zijn dan teven.
In de opvoeding kan dit ras het eerste levensjaar misschien iets pittiger zijn dan andere rassen, maar zolang u stabiel bent in de opvoeding en de grenzen blijft aangeven bij de hond (op de wenselijke manier), dan heeft u later een perfect maatje.

Wat mijn ervaring inmiddels is na vele nesten te hebben gefokt, is dat ik de eigenaren / geĂ¯nteresseerde mee wil geven, dat het enorm belangrijk is om de hond, naast het werk ook voldoende rust te bieden.
Men wordt soms bang gemaakt dat een Border Collie de hele dag wilt werken, echter verschilt dit enorm van lijnen en uiteraard speelt het karakter en de opvoeding van de hond ook en rol.
Het is echt niet zo dat ik dagelijks uren met mijn honden werk, wij hebben eigen schapen, ik heb mijn eigen behendigheid materialen, en ik doe regelmatig Dogfrisbee met de honden ( heb zelf Dogfrisbee instructeur cursus gevolgd), maar zij kunnen zichzelf onderling ook vermaken, maar ze liggen ook graag in de tuin te slapen.
Wat ik u mee wil geven is dat u het beste uw focus het eerste levensjaar kunt richten op Gehoorzaamheid, wat balans en coördinatie trainingen, en daarnaast als u wilt enkele keren de hond bij de schapen laten snuffelen.
Ga pas met de hond beginnen aan trainingen Behendigheid of Dogfrisbee als de hond volgroeit is, eventuele op maat aangepaste cursussen voor pups/jonge honden is prima, maar doe dit enkel onder professionele begeleiding.
Laat uw hond minimaal 1x per jaar nakijken door een osteopaat, het rennen, spelen, sporten met de hond kan blokkades en eventuele pijnklachten geven.
Door uw hond minimaal 1x per jaar een ”apk-tje” te geven, kunt u deze klachten verminderen/voorkomen en kunnen jullie beide optimaal genieten van alle uitjes.

Verder is het belangrijk dat de hond leert om uw huis en uw binding als veilig en leuk te ervaren, dit om een zo prettige mogelijke band met uw hond te ontwikkelen en een gehoorzaam maatje te hebben.

Ik wens u veel plezier met uw Border Collie, en ik hoop dat u net zoveel plezier beleeft aan dit ras als ik dat doe!
Mocht u nog vragen hebben, of wenst u nog meer informatie, schroom dan niet en stuur mij een berichtje via WhatsApp of via het contact formulier.